У нашій церкві – ювілей

Церква – не стіни і дах, а віра і життя…

Святитель Іоанн Златоуст

Воістину, увесь світ славить і ублажає святителя Миколая, великого і преславного Чудотворця! Скільки православних храмів мають щастя називати святого Миколая своїм покровителем, скільки міст і сіл освячено його святим іменем! Де, у якому православному домі немає його святої ікони? Скільки людей звертається до святителя у найскрутнішу хвилину свого життя? І нікому він не відмовляє: усіх милує, готовий до всіх прийти з благодатною допомогою. У чому ж таємниця його всесвітньої слави? У тому, що він – великий милостивець, у нього ніхто не забутий – любить він православних, милує і неправославних, усім допомагає, усім благодіє.

З великої милості Господньої з давніх часів і до сьогодні небесним покровителем нашого села є преславний Чудотворець Миколай. Скільки б чудесних слів ми не сказали на честь славного угодника Божого, та він чекає від нас не слова, а діла. Не з похвал словесних, а з доброчинних справ можемо ми сплести йому похвальний вінець.

У рік 1025-ліття Хрещення Русі, у дні святої П’ятидесятниці, коли все православне людство святкує день народження Церкви Христової, у Свято-Миколаївському храмі с.Глухи Кримненського благочиння відбулося святкове богослужіння, присвячене ювілею церкви. На урочисту літургію з нагоди 20-ліття Свято-Миколаївського храму зібралося майже все село. Така кількість людей навіть не поміщалася у стінах сільської церкви, збудованої їхніми ж руками. На свято прибуло духовенство Кримненського благочиння. Після літургії відслужили молебень.

Отець благочинний Сергій Никонюк привітав настоятеля храму о. Адама Хотинського, паству з чудовою подією, побажав многії літа. До вітань приєдналися найменші віряни, які розчулили всіх присутніх своїми віршами.

О. Сергій передав вітання від єпископа Володимир-Волинського і Ковельського Володимира, а також від заступника голови обласної державної адміністрації, нашого односельчанина,  Олександра Івановича Курилюка, який подарував для церкви дарохранительницю.

Настоятель храму о. Адам щиро дякував усім гостям, у своєму слові розказав про церковне життя у Глухах, презентував ювілейну книжечку «Божий храм – наш Отчий дім».

Господь говорить, що кожен, хто вірує в Нього, має життя вічне. Ми віруємо в Господа нашого, Ісуса Христа, ми називаємо себе православними християнами. У цей святковий день ми дякуємо Богу за те, що у селі є така прекрасна церква, де ми можемо піклуватися про своє спасіння. Усе, що ми бачимо у святому храмі, піднімає наш розум до небесного, вічного, очищає від брудного, гріховного та пробуджує наші почуття до любові, вдячності Богові за постійні Його благодійства. Дякуємо Господу за те, що не треба ховатися, їхати в дальнє село для того, щоб охрестити дитину, повінчатися, освятити паску, посповідатися і причаститися. Тим, кому сьогодні 20, дуже дивно чути такі речі, але їхні батьки пам’ятають, що були й інші часи.

Ми щиро дякуємо Богу за настоятеля нашого храму – протоієрея Адама Хотинського, який 19 років служить у храмі, закликає нас до церковної молитви. Зі святого благословення батюшки починається всяка добра справа, його сердечна молитва береже наше село від бід, це він щонеділі закликає нас на корабель спасіння – до Храму Божого  – для спільної молитви, для покаяння, для великої науки жити за духовними законами. Тут щотижня звучить його проста і мудра проповідь. По молитвах о.Адама і з Господньою поміччю наш храм украшається, хоча й засобів великих немає.

Та особливо хочеться сказати про ставлення батюшки до людей. Його неповторна особистість віддзеркалилася у десятках і сотнях   сердець людей, які мали радість з ним спілкуватися. Для кожного з нас є у нього особливе слово, особлива настанова. Та інтереси Церкви, інтереси пастви для батюшки, як для істинного пастиря, завжди на першому місці.

Справжньою подією для всього приходу стало придбання церковних дзвонів. З 1941 року село не чуло заклично-величного передзвону, який щонеділі так благально кличе на службу Божу. Це була давня мрія, і нещодавно вона здійснилася.

Благодать Божа проявилася в нашій церкві ще й тому, що обновлюється ікона святителя Миколая. Коли її принесли в храм, нічого не можна було розпізнати, а тепер кожен може глянути в добрі очі святого, доторкнутися серцем до його святості, з вірою попросити заступництва – і допомога обов’язково прийде.

І все ж найголовніше багатство у церкві – це наша свята православна віра. Дякуємо, Господи, що маємо можливість щонеділі злитися в єдиний молитовний організм, стати частиною живої Біблії. Відкривши своє серце Господу, ми стаємо дійовими особами священної історії. У церковному богослужінні через священні символи і ритуали ми беремо участь у творенні світу, молимося у скинії, супроводжуємо Христа під час Його земного життя, ми перебуваємо разом з Апостолами на Тайній вечері, ми причащаємося з рук Ісуса Христа, чуємо вістку жінок-мироносиць про Його Воскресіння з мертвих. Тут наші молитви зливаються з молитвами Ангелів і святих угодників, які оточують престол Небесного Царя.

Храм – це центр нашого духовного життя. І саме сьогодні, в день ювілейної радості, кожен із нас повинен заглянути в своє серце і запитати: чи так я живу, як вчить свята православна церква?

Усемилостивий Господь ще сподобив нас уздріти цей світлий і радісний день. Віддаймо Йому славу і вдячність за таке до нас милосердя!

Слава Богу за все! Зі святом!

Прихожанка храму с. Глухи

Світлана Назарук

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

img_4877

This entry was posted in Без рубрики. Bookmark the permalink.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

a a a

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>